Erik Pirolt, Naturen er så sabla åndelig (2021). Foto: Kulturbyrået Mesén

Naturen er så sabla åndelig

Erik Pirolt

Hva gjør en gigantisk mosekledd hund, en nedtagget hund og en skapning i turnringer på Oslo S? De tre utgjør Erik Pirolt sin utstilling med den underfundige tittelen “Naturen er så sabla åndelig”.

Vises fra 4. juni 2021 til 20. april 2022.
Tre store skulpturer på Oslo S ved Flytogterminalen

Utenfor flytogterminalen står en 5 meter høy hund og uler mot månen. Den er dekket av mose, sanket fra Pirolt sitt nærområde i Kristiansand. Mosen som er montert på skulpturen vil langsomt miste grønnfargen ettersom klimaet endrer seg gjennom året. Skulpturen viser oss den dyriske naturen, kraften og villskapen – det nesten mytiske ved at hunder hyler mot månen. 

Inne på Oslo S står en annen hund med tittelen "Drengens drautunge dag" (2021). Den har en mye mer forsiktig holdning, der den lener snuten mot glasset og stirrer ut mot verden og den ulende hunden utenfor. Den er dekket av tegninger og tagging, møysommelig utført, full av intrikate detaljer, symbolikk og historie. Lag på lag av tegning skaper et vibrerende kaos. 

Over de to hundene, i taket inne på stasjonen, henger en menneskeliknende skapning i turnringer, med hodetelefoner over ørene. Denne skapningen bærer tittelen "Indre styrke rooler" (2021) hvor han utstråler en ro ved å lytte til musikk, som kontrasteres med det ubehagelige synet av at han har kroppen full av hull. 

Med Oslo S som bakteppe reflekterer kunstneren rundt møtet mellom natur og kultur, bærekraft og fremtid, i tillegg til mer filosofiske undersøkelser av hva det vil si å være menneske. 

Kulturbyrået Mesén er kurator og produsent for Kunstreisen.

Erik Pirolt, Drengens drautunge dag (2021). Foto: Jon Gorospe.

Erik Pirolt (f. 1977) er en idébasert kunstner som jobber eksperimentelt med mange ulike materialer og teknikker. Alltid med utgangspunkt i en tanke eller idé, benytter Pirolt virkemidler som humor, eksistensielle temaer, materialvalg, formbevissthet og poesi. Slik har han fordypet seg i et bredt spekter av materialer, teknikker og medier, og har gått i mange tematiske retninger. Pirolt er utdannet kunstner ved kunstakademiet i Trondheim og i Oslo. Han har stilt ut ved en rekke steder, som Bumuldsfabrikken i Arendal, TM51 i Oslo, og har gjort mange utsmykningsprosjekter. Han har nylig installert verket “Tankens kraft” (2020), en skulptur i taket på Algarheim skole, kuratert av Kulturbyrået Mesén.

Erik Pirolt, Indre styrke rooler (2021). Foto: Jon Gorospe.