Mattias Härenstam «Bristepunktet». Foto: Jon Gorospe

Bristepunktet

Mattias Härenstam

Vises fra 8. juni til oktober 2023
i Paléhaven, Christian Frederiks plass 2 (Oslo S)
 

Vi kjenner patriarken som mannen som leder og beskytter en familie, en kirke eller en stat. Tittelen peker på ære, styrke og makt, og betegner et bestemt maskulint ideal. Men i Mattias Härenstams steinskulpturer hviler noe skjult som truer mot grensene for selvet. I riss i overflaten og i fasader som sprekker, pulserer en indre kjerne i den harde steinen. Ved å trekke veksler på kjønnsidealer, vern og sårbarhet, tematiserer han også det som beskytter og det som ligger beskyttet, og tvetydighetene i dette. 

Kanskje ligger et hvilende, potent kaos under overflaten i Mattias Härenstams skulpturer? Noe halvveis synlig, samtidig nesten fraværende; noe glatt mot ru og ujevn stein; overflater hvor svakhetene, løgnene og hemmelighetene ikke lenger kan skjules? 

Kunstprosjektet Bristepunktet består av skulpturene Patriark (2016) og Beskyttet (2020). Gjennom å vende på og komplisere mannsfiguren – ved det myke og formløse som tyter og renner ut av sprekker og hull – motsetter Härenstams skulpturer seg en stabil tolkning av kjønnskategorier. Blant menn i bronse og stein, ridende eller opphøyet på sokkel, utgjør skulpturene i Paléhaven et stille oppgjør mot et arkaisk mannsideal og en opphøyethet av mannen i det offentlige rom. 

Kunstprosjektet er gjort i samarbeid med Oslo kommunes kunstsamling.
Kurator og produsent: Kulturbyrået Mesén  

Les mer om Kunstreisen: banenoreiendom.no/kunstreisen  

Mattias Härenstam «Bristepunktet». Foto: Jon Gorospe

Mattias Härenstam (f. 1971) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved kunsthøyskolen i Bergen og arbeider med skulptur, grafikk og video. Han har en omfattende utstillingsvirksomhet i inn- og utland, og er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Bergen Kunstmuseum, Stavanger Kunstmuseum og Nordnorsk Kunstmuseum. Han har også utført en rekke arbeider i offentlig rom, heriblant de store treskulpturene i Naturhistorisk museum i Bergen. 17. juni 2023 åpner han en større permanent skulpturinstallasjon på Langøyene med tittelen “Alt som før var dødt”. 

Mattias Härenstam «Bristepunktet». Foto: Jon Gorospe
Mattias Härenstam «Bristepunktet». Foto: Jon Gorospe