Johannes Espedal «Attom Nova». Foto: Jon Gorospe

Attom Nova

Johannes Espedal


Vises fra 22. Juni 2023
Oslo S, Sjøsiden  
 

Johannes Engelsen Espedal har et særegent blikk for skjønnhet i det ødelagte. Til “Attom nova” har han tatt utgangspunkt i en gammel løe og utrangerte vanningsrør, materialer han har funnet i sitt nærområde på Kapp på Toten; som ingen lenger vil ha som han skal gjenreise i kunst. 

Espedal lager kunst hvor betrakteren glemmer at det som bevitnes faktisk er “skrot”. Med en følsomhet overfor materialene og en egen evne å sette dem i balanse, oppnår han også dette. I blendingsgardiner, treski, bølgeblikk og vindusrammer skaper Espedal nye rom og virkeligheter som samtidig fremstår fremmedartede og allmennmenneskelige. Slik verkene også henspiller på vår orientering i verden mellom to horisontale plan – himmel og jord – og på horisonten som en destillering av dette perspektivet, oppleves de også gjerne som landskap. 

Espedal er også opptatt av at materialene han velger skal få tid til å modnes: Han finner dem, omgir seg med dem over tid og venter til de fremviser en mulighet for ham. Denne metoden, møysommelig og organisk, trekker også paralleller til en tidsforståelse og en livsførsel vi kanskje forbinder med noe ruralt, slik også materialene vitner om tiden som forløper – metallet vil rustne, malingen falme og plankene råtne. 

 
Kurator og produsent: Kulturbyrået Mesén 

Les mer om Kunstreisen: banenoreiendom.no/kunstreisen 

 


Johannes Engelsen Espedal
(f. 1988) bor og arbeider på Kapp i Østre Toten. Han har en mastergrad fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen, med utveksling til Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle. Espedal har stilt ut ved blant annet Peder Balke-senteret, Kunstnerforbundet, Kunsthall Oslo, Kunstbanken Hedmark Kunstsenter og Galleri Brandstrup. I 2018 ble han tildelt Høstutstillingsprisen.